Ce este creatina? Cand este daunatoare?

Male fitness athlete drinking protein shake

Chiar daca tocmai v-ati apucat de sala, sunt sanse sa fi auzit deja ca oamenii vorbesc despre minunata creatina. Acest supliment dietetic trebuie sa va ajute sa maximizati castigurile. Desi exista cu siguranta unele beneficii asociate cu utilizarea creatinei, exista multe conceptii gresite.

Unele dintre afirmatii, nu sunt sustinute de cercetarea stiintifica, motiv pentru care este important sa va educati cu privire la aceasta si sa stiti daca creatina este buna sau nu pentru dumneavoastra. La fel ca orice alte suplimente alimentare, este mai bine sa discutati cu furnizorul de servicii medicale inainte de a lua creatina pentru a evita eventualele reactii adverse.

Acest aminoacid este prezent in carne si peste. Ficatul, pancreasul si rinichii fac de asemenea creatina, care apoi este transformata in ATP pentru a oferi organismului o energie suplimentara pentru a face fata antrenamentelor intense. De obicei, nu trebuie sa va faceti griji cu privire la eventualele efecte secundare atunci cand luati creatina conform recomandarilor sau nu depasiti dozele recomandate.

Efecte secundare posibile daca nu este luata in mod corespunzator

Atunci cand se administreaza conform instructiunilor, nu este nevoie sa va faceti griji cu privire la efectele secundare ale creatinei. Cu toate acestea, exista unele efecte secundare posibile asociate cu aportul de suplimente de creatina.

Este important sa subliniem faptul ca nu exista date stiintifice suficiente pentru a identifica efectele secundare pe termen lung ale utilizarii creatinei. Exista informatii disponibile despre efectele pe termen scurt ale creatinei. Unele dintre cele mai frecvente efecte secundare ale creatinei sunt diareea, stomacul deranjat, cresterea in greutate, crampe musculare si dureri abdominale.

Este creatina daunatoare? Ar putea fi, daca nu a fost luata in mod corespunzator. Trebuie sa intrerupeti administrarea de creatina si sa discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti anumite reactii adverse cum ar fi batai rapide ale inimii, convulsii, somnolenta, ameteala si confuzie. De asemenea, trebuie sa solicitati asistenta medicala daca va simtiti deshidratati dupa ce ati luat creatina. Unii oameni pot dezvolta o reactie alergica si pot prezenta simptome cum ar fi umflaturi, urticarie si probleme de respiratie. Adresati-va medicului dumneavoastra daca observati semne de reactii alergice.

In doze mari, creatina creste riscul de a dezvolta probleme legate de rinichi. Creatina poate, de asemenea, interactiona cu cafeina si anumite medicamente, motiv pentru care este important sa discutati cu medicul inainte de a include creatina in rutina dumneavoastra. De asemenea, trebuie sa faceti acelasi lucru daca doriti sa luati creatina si luati deja unele suplimente.