6 sfaturi care te ajuta sa slabesti, dupa ce ai incercat totul

Mergi la sala zilnic, ai incercat toate dietele posibile si ai impresia ca nu scazi deloc in greutate, ca ai facut eforturi in zadar? Afla ce spun cercetatorii.

Bacteriile intestinale sunt de vina pentru excesul de grasime? Probabil ca sunt. In anul 1950 s-a realizat un experiment pe animale, prin care li s-au administrat doze mici de antibiotice si s-a ajuns la concluzia ca s-au ingrasat mai repede. Cu cat animalele sunt mai tinere, cu atat efectul este mai puternic. Apoi, in decembrie 2013, s-a restrictionat utilizarea antibioticelor in scopul cresterii greutatii animalelor. Aceasta restrictie nu a mai fost valabila dupa urmatorii trei ani si se pot administra in continuare antibiotice pentru prevenirea si tratarea bolilor.

Am fi ignoranti daca am crede ca antibioticele nu ar putea sa aiba un impact asemanator asupra greutatii oamenilor. Dr. Martin Blaser a afirmat ca tratamentul cu antibiotice a cauzat schimbari in ceea ce privesc bacteriile intestinale (numite microbiota) la copii si acest lucru poate contribui la cresterea rapida a obezitatii infantile.

In timp ce obezitatea a crescut de trei ori in ultimii 15 ani, mai grav este ca indicele de masa corporala (IMC) devine mai mare si cresterea obezitatii se amplifica. Din 1989, persoanele obeze cu un IMC mai mare de 30 s-au dublat, numarul de persoane cu un IMC mai mare de 40 a crescut de cinci ori, iar numarul celor cu un IMC mai mare de 50 a crescut de zece ori. In mod evident, in joc sunt lacomia, lenea si alimentele procesate!

Cercetarea sugereaza acum ca microbiota noastra ne poate face grasi sau slabi. Persoanele obeze au o compozitie microbiala intestinala diferita de cea a persoanelor slabe. Un studiu chiar a descoperit ca persoanele care au suferit o interventie chirurgicala de bypass gastric au o compozitie foarte diferita de persoanele obeze. Stim ce se intampla cand raportul dintre aceste grupari de bacterii creste – mai multa grasime!

Cercetatorii suspecteaza acum cateva modalitati prin care aceste bacterii te ingrasa:

-ele extrag mai multe calorii din alimente;

-reduc capacitatea de ardere a grasimilor, prin inhibarea unei enzime care descompune grasimile;

-modifica hormonii care regleaza apetitul;

-transforma fibrele nedigerabile in glucoza, care pot fi stocate sub forma de grasime.

In plus, bacteriile intestinale patogene produc o inflamatie. Aceasta inflamatie poate contribui la rezistenta la insulina, intestin permeabil, boli autoimune si obezitate.

Unul dintre studiile cele mai convingatoare a fost facut in China, in 2012, si confirma legatura dintre bacteriile intestinale si obezitate. Cercetatorii au prescris unui obez un regim alimentar bogat in alimente integrale, un program de exercitii si plante din China. In 23 de  saptamani, omul a pierdut 51.4 kg din 174.8 kg, greutatea initiala, si a scapat de hiperglicemie si hipertensiune arteriala. Bacteriile producatoare de inflamatie au scazut de la 35% pana la un nivel nedetectabil.

Avand in vedere toate aceste cercetari care fac legatura intre microbiota si obezitate, ai mai indrazni sa consumi grasimi in exces? Obezitatea este complexa, iar o mare parte din aceasta problema o reprezinta microbiota noastra. Iata cum poti sa slabesti:

1. Identifica si elimina microbii patogeni, cum ar fi parazitii, drojdia si bacteriile.

2. Imbunatateste-ti dieta – consuma plante, nu gluten, fara zahar si numai proteine organice.

4. Completeaza microflora intestinala cu probiotice vii.

5. Utilizeaza antibioticele intr-un mod corect. Daca ai o durere in gat, consuma ulei de oregano si stimuleaza-ti sistemul imunitar cu vitamina C si zinc.

6. Mananca sanatos – o masa bogata in grasimi si carbohidrati schimba microbiota intestinala in termen de o zi (in rau)!