Gadgeturi inteligente: ce sunt, la ce folosesc si care sunt cele mai bune

Gadgeturi inteligente: ce sunt, la ce sunt folosite si care sunt cele mai bune

Pentru pasionatii de tehnologie, termenul Gadget este foarte obisnuit si popular, dar deoarece internetul nu este compus numai din acest tip de utilizatori, va oferim cateva informatii, astfel incat toata lumea sa stie ce este un Gadget.

Gadgeturi inteligente: ce sunt, la ce folosesc si care sunt cele mai bune

Desi exista mai multe teorii despre etimologia cuvantului “gadget”, cele mai populare dateaza din anii 1884-1885, cand compania franceza responsabila cu distribuirea Statuii Libertatii, “Gaget, Gauthier & Cia”, a decis sa vanda replici miniatura ale monumentului pentru finantarea proiectului. Totusi, acest lucru contrazice alte teorii, cum ar fi cea care apara faptul ca termenul a fost deja utilizat in domeniul navigatiei sau teoria care asigura ca acesta provine din termenii din limba franceza “gachette” sau “gagé”. In orice caz, termenul a inceput sa fie folosit si a devenit popular in tarile anglo-saxone in anii 1980.

Ce sunt?

Gadgetul este un jargon tehnologic recent care se refera, generic, la un dispozitiv care are un scop si o functie specifica, practica si utila in viata de zi cu zi. Sunt numite in mod obisnuit

gadgeturi inteligente

, dispozitive electronice portabile, cum ar fi PDA-uri, telefoane mobile, smartphone-uri, playere mp3, printre altele. Cu alte cuvinte, este un jargon electronic.

Cateva exemple …

Multe dispozitive tehnologice de mici dimensiuni pot fi considerate gadget-uri, cum ar fi telefoane mobile, telecomenzi, iPod-uri, PDA-uri, calculatoare, ceasuri etc.

Pe internet sau intr-un sistem informatic (sistem de operare, browser web sau desktop), un mic software sau modul, un instrument sau un serviciu care poate fi adaugat la o platforma mai mare este, de asemenea, numit gadget.

Pe site-ul iGoogle, de exemplu, este posibil sa adaugati unele dintre cele mai multe gadget-uri disponibile. Google Desktop, Windows Vista, Mac OS X, KDE si Gnome sunt medii care accepta anumite tipuri de obiecte gadget-uri specifice, adaugand functionalitati desktop-ului sistemului.

Gadgeturile au o functie de stare sociala (in plus fata de scopul logic al dispozitivului), atunci cand se ocupa de echipamente la preturi ridicate. In masura in care se refera, in cea mai mare parte, la dispozitivele de ultima ora si adesea cu preturi ridicate, jargonul Gadget este o referinta tehnologica produsa pentru cateva, desi este folosit generic atunci cand vine vorba de software. Intra pe amika.ro pentru si mai multe subiecte utile despre gadgeturi, tehnologie, internet.

2018 nu va ramane in urma in ceea ce priveste evolutiile tehnologice. Pe parcursul acestui an, vom vedea multe gadget-uri inovative, dar cele mai anticipate sunt, probabil, cele pe care Cnet ni le prezinta mai jos:

1. Magic Leap One – ochelari de realitate augumentata

2. Red Hydrogen Phone – primul Android cu “superputeri” holografice.

3. Ataribox – un “reboot” a popularei consola Atari 2600

4. Noile smartphone-uri Apple – IPhone 8S si iPhone 8S Plus

5. Google Clips – camera de 12 megapixeli echipata cu inteligenta artificiala care foloseste “invatarea automata” si recunoasterea faciala pentru a face fotografii si clipuri video in mod autonom.