Buze uscate? Acestea ar putea fi motivele!

Problema buzelor uscate este foarte frecventă, mai ales în anumite momente. Nu numai ca este enervant, ci poate provoca durere și disconfort. Buzele uscate se caracterizează prin prezența crăpăturilor, roșeață, uscăciune si sensibilitate crescută.  Dar care sunt cauzele uscarii buzelor?

1. Deshidratarea corpului

Deshidratarea este una dintre cele mai frecvente cauze ale buzelor uscate. Buzele nu au glande sebacee ca restul pielii, prin urmare, buzele sunt mai susceptibile de a pierde umezeala. Daca vremea este uscata, tendinta de a suferi de buze uscate, crapate, este mai mare. Nu trebuie sa asteptati sa va fie sete. Setea este un semn tarziu de deshidratare, deci beti cel putin 8 pahare de apa pe zi pentru a va asigura ca buzele sunt bine hidratate.

2. Nu lingeti buzele

Obiceiul pe care multi oameni il au de a-si linge constant buzele doar agraveaza problema lipsei de apa. Acoperirea cu saliva este eficienta numai pentru cateva secunde, deoarece apa se evapora si apoi buzele se usuca din nou. In plus, atunci cand saliva se evapora, mai multa umiditate din buze se va pierde, astfel incat este chiar mai rau. Daca aveti acest obicei, este mai bine sa va opriti.

3. Lipsa de protectie

De ce sunt buzele mele atat de uscate? Te-ai intrebat. Poate motivul este lipsa protectie! In urmatoarele cazuri, trebuie sa va protejati buzele mai prudent:

  • Vremea rece: Vantul uscat si rece provoaca buze uscate si crapate. Contrastul cu o atmosfera calda si uscata este, de asemenea, un factor care duce la buze uscate. Prin urmare, protejati-va buzele in vreme rece!
  • Vreme calda: Vara, vremea calda si vantul uscat sunt factori comuni. In plus, exista si alti factori care vor determina buzele uscate, cum ar fi expunerea crescuta la soare si bauturile deshidratante. Din acest motiv, protejati-va corect buzele in timpul verii.
  • Expunerea prelungita in exterior: expunerea prelungita la vant, frig si caldura, asociata cu activitatea sportiva obositoare, va creste probabilitatea uscarii buzelor. Daca nu acordati suficienta protectie buzelor in aceste circumstante, ele vor deveni cu siguranta foarte uscate.

Cauze mai putin cunoscute

Se poate intampla ca aceste cauze mentionate mai sus sa nu fie cazul dvs. si va intrebati, de ce sunt buzele atat de uscate? Exista si alte cauze mai putin frecvente ale uscaciunii buzelor:

  • Deficitul de vitamina B12
  • Infectie cu drojdie
  • Hypervitaminoza A
  • Diabet
  • Anumite tulburari de sange, cum ar fi boala Kawasaki
  • Sindromul Sjogren: boala autoimuna care se manifesta prin diverse simptome, inclusiv buzele uscate
  • Macrocitoza: afectiune caracterizata prin cresterea dimensiunii celulelor sanguine
    Bolile cu transmitere sexuala (STD), cum ar fi SIDA