Mituri spulberate despre dietă și nutriție

În spatele celor mai multe mituri alimentare și nutriționale, există un sâmbure de adevăr. Noi separăm știința de imbecilitate. Când eram adolescent, eram privat clar de ciocolată. Nu din cauza caloriilor sau chiar grăsimii (care a fost considerată răul suprem în anii ’70). A fost pentru că am citit, undeva, că ciocolata cauzează acnee și ultimul lucru pe care îl voiam erau coșurile. Ani mai târziu, am fost ușurat să descopăr studii care au demonstrat fără echivoc că nu există nici o legătură între ciocolată și problemele de piele, și unele tipuri de ciocolata, de fapt, pot fi chiar bun pentru tine.

Mit: Zahărul cauzează diabetul

Adevărul: Dacă nu aveți diabet zaharat, aportul de zahar nu va determina apariția bolii. Principalii factori de risc pentru diabet de tip 2 sunt o dieta bogata in calorii, fiind stilul de viață și excesul de greutate inactiv. Dacă aveți diabet zaharat, trebuie sa aveți grijă la aportul de zahăr și carbohidrați. Un dietetician inregistrat poate ajuta să gestionați nivelul zahărului din sânge.

Mit: toate grasimile sunt rele

Adevărul: Toată lumea are nevoie de grăsime, și ajută la absorbția nutrienților, transmiterea nervoasă și întreținerea membranelor celulare. Grasimile nu sunt create egal. Unele grăsimi promovează sănătatea, în timp ce altele cresc riscul de boli de inima. Încercați să înlocuiască grăsimile rele (saturate) cu grăsimi bune (polinesaturați și mononesaturate). Atunci când consumati în cantități excesive, grăsime contribuie la creșterea în greutate, boli de inima si anumite tipuri de cancer.

Mit: ouăle maro sunt mai hranitoare decat ouăle albe

Adevărul: Culoarea nu are nimic de coaja oului, calitatea face cu aroma, valoarea nutritivă, caracteristicile de gătit sau grosimea cojii de ou. Culoarea cojii oului depinde numai de rasa gainii.

Mit: Evitati carbohidrații pentru a pierde în greutate

Adevărul: Carbohidratii nu cauzează creșterea în greutate. dietele sarace in carbohidrati au stat la promovarea producției de insulină, ceea ce duce la creșterea în greutate. Adevărul este că dietele mai sarace in carbohidrati sunt calorii limitate. Nu contează ce tipuri de alimente sunt consumate, daca scad aportul caloric de 500 de calorii pe zi, veți pierde jumătate de kg pe saptamana. Pierderea în greutate inițială observată în teza dietelor este cauzata de organismul care arde glicogenul (carbohidrati) pentru energie, care eliberează apă, astfel încât pierderea este doar o schimbare de apă și nu o pierdere în greutate reală.

Mit: zaharul brun este mai bun decât zahărul alb

Adevărul: zahărul brun este tot zahăr alb, cu adaos de melasă. Zahărul brun conține cantități infime de minerale, dar diferența în conținutul de minerale din zahărul alb nu este suficient pentru valoarea nutritivă adăugată în cantitățile consumat de zahăr.