Beți apă, slăbiți!

Unul dintre cele mai cunoscute sfaturi privind pierderea în greutate este, de asemenea, printre cele mai simple: beți multă apă. Vă face să vă simțiți mai plini, astfel încât să nu mâncați mai mult mai târziu (și poate că nu veți bea sucuri sau alte băuturi umplute cu zahăr).

Acum, un nou studiu adaugă câteva sfaturi științifice acestui sfat. Oamenii care au baut mai multa apa, au descoperit cercetatorii, au ramas mai subtiri decat cei care beau mai putina. Studiul a urmat mai mult de 120.000 de persoane timp de aproximativ două decenii, verificând obiceiurile lor de viață și greutatea lor la fiecare patru ani.

În ansamblu, persoanele din studiu au câștigat o cantitate mică în fiecare interval de patru ani. Dar fiecare pahar de apă pe care o bea o persoană pe zi însemna că au câștigat, în medie, aproape trei zecimi dintr-o jumătate de kilogram mai puțin în acea perioadă. Cu cât mai multă apă pe care o beau, cu atât mai puțină greutate au – o constatare notabilă pentru un studiu care, pentru majoritatea participanților, a cuprins o categorie de vârstă mijlocie.

Sucul de fructe și băuturile îndulcite cu zahăr cum ar fi sifon, pe de altă parte, au făcut pe participanți să câștige mai multă greutate; Fiecare ceașcă pe zi a condus la o jumătate de kilogram și patru cincimi la un kilogram mai mult în greutate în patru ani, respectiv. Aplicarea apei pentru o băutură dulce ar avea probabil un impact și mai mare, spune An Pan, cercetător în domeniul sănătății publice de la Universitatea Națională din Singapore, care a ajutat la conducerea studiului.

Dacă vă săturați să beți mereu apă curată, cercetătorii au descoperit că și cafeaua a avut un efect similar de slăbire – deși, spre deosebire de apă, are mai multe dezavantaje.