Herpesul – cause și remedii

Herpesurile sunt mici răni sau leziuni asemănătoare unor vezicule pe fata sau in interiorul gurii. Acestea provoacă, de obicei, durere, o senzație de arsură, mâncărime înainte de a izbucni și forma crusta. Cel mai frecvent, leziunile herpetice apar pe buze, bărbie, obraji, interiorul narilor, și mai puțin frecvent pe gingii sau pe cerul gurii.

Herpesul este cauzat de virusurl herpes simplex; cele mai frecvente cauze de leziuni în jurul gurii este herpesul simplex de tip 1 sau HSV-1. Mult mai puțin frecvente, leziunile herpetice pot fi cauzate de HSV-2 (herpes simplex tip 2).

Herpesurile sunt diferite de afte. Cu toate acestea, oamenii asociază uneori din greșeală unul cu celălalt. Aftele sunt, de asemenea, cunoscut sub numele de ulcere aftoase. Aftele apar în țesutul moale al gurii, unde nu apar herpesurile.

Nu exista nici un tratament sau prevenire pentru persoanele infectate, dar pot fi luate măsuri pentru a reduce frecvența și durata acestora.

Herpes simplex este un virus contagios. Virusul se transmite de la o persoană la alta prin sarut sau alt contact apropiat sau chiar la contactul cu pielea aparent normala. Saliva infectată este, de asemenea, un mijloc de răspândire a virusului. Perioada cea mai contagioasă este atunci când o persoană are răni active, cum ar fi bășici. După ce bășicile s-au uscat și au format crustă (în câteva zile), riscul de contaminare este diminuat semnificativ. Cu toate acestea, o persoana infectata cu HSV poate trece pe la o altă persoană, chiar și atunci când un herpes nu este prezent. Acest lucru se datorează faptului că virusul este uneori vărsat în salivă chiar și atunci când nu sunt prezente răni. In ciuda mitului popular, este aproape imposibil de a contacta herpes  de pe suprafetele contaminate,.

Simptomele pot fi ameliorate prin aplicarea de gheata peste răni. Alte tratamente alternative pentru herpes este utilizarea de balsam de buze care conține extract de lămâie. Suplimentele de lizină luate în mod regulat sunt asociate cu focare mai puțin frecvente pentru unele persoane.

Gelul de aloe vera găsit în interiorul frunzelor poate reduce inflamația. Aplicați gel de aloe vera sau balsam de buze cu aloe vera de trei ori pe zi.