Beneficii surprinzatoare ale mersului cu bicicleta

A face din ciclism o parte a stilului nostru de viață nu înseamnă neapărat transformarea noastră în niște atleți invizibili, dependenți de competiție sau în fani ai sporturilor extreme. Doar 30 de minute de mers pe bicicleta este cu siguranta un prim pas esential in a avea, asa cum spuneau romanii, “o minte sanatoasa intr-un corp sanatos”. Este o metodă utilizată pentru a ne mări calitatea vieții.

Din perspectiva sănătății, beneficiile fizice și mentale sunt multiple. 30 de minute de ciclism zilnic pot reduce foarte mult riscul bolilor cardiace, optimizează tensiunea arterială și nivelurile de insulină și trigliceride.

Știați ca 30 de minute de ciclism zilnic pot reduce cu 50% riscul atacului coronarian. Cilindrul ajută la construirea de muschi, la întărirea întregului corp, la îmbunătățirea coordonării și a deprinderilor motorii, la stimularea metabolismului și la sprijinirea circulației sanguine, inclusiv a celei periferice. De obicei, cicliștii sunt invidiați pentru talia lor îngustă. Asta pentru că bicicleta este o modalitate excelentă de a pierde aceste kilograme și de a menține o greutate corporală optimă. În funcție de greutatea ciclistului, o medie de 30 de minute de pedalare poate arde până la 500 de calorii. Știați? O persoană obișnuită va pierde aproximativ 5 kg în primul an.

Ciclismul este unul dintre cele mai neinvazive sporturi: îmbunătățeste mobilitatea articulațiilor, pretejeaza coloana vertebrala, intareste cartilajul și amelioreaza durerile de spate sau de șold. Mișcarea este circulară, netedă și continuă și un efort constant poate fi menținut pentru o lungă perioadă de timp fără a copleși corpul. Ciclismul reduce riscul de artrită, crește imunitatea și protejează, potrivit unor studii, chiar împotriva unor forme de cancer.

Fiind un impuls pentru nivelul de endorfine, ciclismul reduce stresul și induce îmbunătățiri semnificative într-o stare generală de bunăstare. Bicicleta este un panaceu psihologic, relaxează sistemul nervos, ajută în cazuri de depresie și anxietate și îmbunătățește concentrarea și memoria. În plus, reduce oboseala cronică și are un efect pozitiv asupra tulburărilor de somn. Știați? Practica constanta a ciclismului aduce in jur de 40% imbunatatirea memoriei.

Ciclismul oferă un echilibru unic între exercițiu (efort) și relaxare, fiind cel mai economic și mai ecologic mod de transport. Fie că mergeți în oraș, pe șosea sau pe munte, bicicleta este un mijloc de transport mai puțin poluant și cel mai puțin costisitor. Bicicleta reprezintă sănătate bună, fizic tonifiat, echilibru îmbunătățit, flexibilitate sporită, distracție, economie, valoare, bunăstare și spirit de sănătate și multe altele. Ce mai putem cere?