7 semne ale imbatranirii pielii si remedii pentru acestea

Știinta s-a dezvoltat foarte mult, dar un lucru pe care inca nu a reusit sa il faca este sa opreasca procesul de imbatranire. Dar cu o ingrijire adecvata a pielii si unele remedii naturale facute acasa, puteti incetini procesul de imbatranire intr-o mare masura.

Imbatranirea are loc in fiecare strat al pielii. Modificarile din aceste straturi se manifesta pe suprafata pielii ca semne de imbatranire, cum ar fi ridurile, liniile fine si petele de varsta.

Tanarul cu aspect tintic se datoreaza, in mare parte, elasticitatii pielii, care o mentine stransa si neteda. Cu varsta, aceasta elasticitate diminueaza odata cu reducerea productiei de colagen si elastina de catre organism. Aceasta este o cauza primara a imbatranirii naturale a pielii.

O combinatie de alti factori – atat interni, cat si externi – contribuie la deteriorarea si imbatranirea pielii.

Doua dintre principalele cauze interne ale imbatranirii pielii sunt circulatia sanguina slaba si genetica. Factorii externi cheie care afecteaza viteza cu care imbatraneste pielea sunt expunerea la radiatiile ultraviolete (UV) nocive ale soarelui, poluarea, fumatul, consumul excesiv de alimente, o nutritie necorespunzatoare si o rutina necorespunzatoare a ingrijirii pielii.

Timpul va lasa amprenta pe piele. Dar puteti lua masuri pentru a va mentine pielea mai tanara si pentru a preveni imbatranirea prematura.

Va prezentam cateva semne ale imbatranirii pielii si cum sa le remediem.

1. Talpa gastei

Talpa gastei, liniile fine care se formeaza la colturile din afara ale ochilor, sunt unul dintre primele semne ale imbatranirii. Ele incep de obicei sa apara in mijlocul anilor 20 ale unei persoane si sa devina mai proeminente cu varsta.

Pe masura ce productia de colagen si elastina se reduce odata cu varsta, pielea moale din jurul ochilor tinde sa dezvolte mai repede liniile mici.

Perioadele prelungite de stat in soare sunt, de asemenea, un factor major care contribuie la formarea acestor riduri. Alti factori in dezvoltarea lor sunt fumatul, poluarea si incruntarile.

Degresati usor uleiul de vitamina E in jurul ochilor pentru cateva minute, de doua ori pe zi. Daca nu aveti ulei de vitamina E, puteti deschide cateva capsule de vitamina E si utilizati continutul in acest scop. De asemenea, puteti aplica gel aloe vera in jurul ochilor inainte de a merge la culcare in fiecare seara.

2. Riduri

Ridurile sunt definite ca pliuri sau linii fine formate pe piele care apar de obicei cu varsta. Este un semn semnificativ al imbatranirii naturale care de obicei incepe sa apara dupa varsta de 25 de ani.

Ridurile sunt cele mai frecvente pe fata, gat, spatele mainilor si partea superioara a antebratelor.

Pe masura ce colagenul si elastina slabesc datorita imbatranirii, pielea nu este capabila sa-si mentina aspectul neted, plin si tineresc.

In afara de imbatranire, ridurile premature pot fi cauzate de factori precum expunerea la soare prea mare sau mediul dur, fumatul, stresul, pierderea brusca in greutate si predispozitia genetica.

Masarea zilnica a pielii afectate cu ulei cald de masline sau de cocos poate contribui la reducerea in mare masura a ridurilor, prin mentinerea celulelor pielii hidratate si regenerabile. De asemenea, puteti aplica o masca de banana coapta, papaya sau avocado pentru cel putin 30 de minute, apoi spalati-o cu apa calduta. Faceti acest lucru de 2 sau 3 ori pe saptamana.

3. Pielea uscata

Pielea bine hidratata poate incepe brusc sa se simta uscata si aspra si acest lucru poate fi un semn de imbatranire a pielii.

Pe masura ce imbatraniti, pielea dvs. nu produce suficiente uleiuri naturale pentru a o mentine moale si supla. Acest lucru face ca straturile superioare sa se usuce. De asemenea, cu varsta, rata de reinnoire a celulelor pielii scade.

Pe langa imbatranirea, deshidratarea, expunerea excesiva la soare, utilizarea excesiva a sapunului, aerul uscat, baile fierbinti, fumatul si stresul contribuie, de asemenea, la pielea uscata si fragila.

Puteti utiliza oricare dintre urmatoarele remedii zilnic pentru a lupta impotriva uscaciunii pielii.

Aproximativ 30 de minute inainte de a face un dus, frecati putin ulei de masline pe piele si masati usor. Faceti un dus, apoi aplicati un hidratant usor. Alternativ, frecati miere sau crema de lapte peste tot corpul si lasati-l timp de 5 minute inainte de a face o baie sau un dus.

4. Pielea lasata

Un alt semn proeminent al imbatranirii este pielea lasata, datorita pierderii elasticitatii pielii odata cu varsta. De asemenea, pielea isi pierde o parte din componentele sale auto-hidratante, ceea ce, la randul sau, contribuie la pielea lasata si slabita.

Pielea ramane moale si supla cand sunteti tanara din cauza tesuturilor conjunctive puternice, a colagenului si a elastinei. Dar cu varsta, aceste tesuturi devin slabe si deteriorate.

Alti factori care contribuie la aparitia unei piele lasate includ expunerea excesiva la razele soarelui daunatoare, fumatul excesiv, consumul excesiv, modificarile frecvente ale greutatii, o dieta saraca, utilizarea produselor de ingrijire a pielii care nu sunt adecvate pentru tipul dvs. de piele, deshidratarea si utilizarea substantelor chimice dure pe piele.

O masca din albus de ou este unul dintre cele mai bune tratamente pentru pielea lasata. Adaugati o lingura de iaurt simplu la un albus si amestecati-le impreuna. Aplicati amestecul pe fata si pe gat si lasati-l aprins timp de 20 pana la 30 de minute inainte de clatire. Faceti acest lucru de 2 sau 3 ori pe saptamana.

Masajul obisnuit cu ulei de masline sau de cocos cald va ajuta sa strangeti pielea libera pentru a o mentine ferma si neteda.

5. Punctele de varsta si tonul de piele decolorat

Culoarea decolorata a pielii sau hiperpigmentarea poate rezulta dintr-o varietate de factori, iar varsta in crestere este doar una dintre ele. Excesul de productie de melanina, care poate aparea din cauza modificarilor hormonale ale corpului in timp ce imbatranirea poate face zonele din piele mai intunecate.

In afara de varsta, expunerea excesiva la soare, leziunile cutanate sau arsurile, stresul emotional sau contactul cu anumite substante chimice pot determina hiperpigmentarea.

Hiperpigmentarea si petele intunecate datorate imbatranirii sunt de obicei vizibile pe fata, pe brate, pe spate si pe maini.

Se pune suc de lamaie proaspat pe piele folosind o discheta de bumbac. Lasati-l sa stea 10-15 minute, apoi spalati-l cu apa. Faceti acest lucru de doua ori pe zi. De asemenea, inainte de a merge la culcare, aplicati gel proaspat de aloe vera pe pielea hiperpigmentata si lasati-l peste noapte. Clatiti dimineata.

Protejarea pielii de soare prin utilizarea unei lotiuni de protectie solara de buna calitate poate avea si o mare importanta.

6. Gat de curcan

Imbatranirea poate sa-si lase amprenta si pe gat. Pielea de pe gat este mai subtire decat cele mai multe parti ale corpului si acest lucru determina o pierdere mai rapida a elasticitatii odata cu varsta. Acest lucru conduce, la randul sau, la “gat de curcan”.

In afara de procesul natural de imbatranire, fluctuatiile extreme in greutate, expunerea la soare si chiar genetica pot cauza gatul de curcan.

Pentru a preveni gatul de curcan, rasfatati pielea delicata a gatului, aplicand zilnic un hidratant de buna calitate. Urmatorul produs cel mai important pentru a-l aplica pe gat este o protectie solara buna cu un SPF de 30 sau mai mare. Acest lucru va ajuta la combaterea uscaciunii si deteriorarii soarelui.

7. Cearcane

Inca unul dintre primele semne vizibile de imbatranire poate fi vazut in ochii si in jurul ochilor. Pielea delicata din jurul ochilor este extrem de subtire si devine si mai subtire odata cu varsta. De asemenea, pierderea grasimii si a colagenului din cauza imbatranirii face pielea mai translucida, facand vasele de sange sub ochi mai vizibile.

Aceasta schimbare a texturii si producerea slaba a colagenului are ca rezultat cearcane sub ochi, ceea ce va poate face sa aratati mai in varsta decat varsta reala.

In acelasi timp, genetica, expunerea la soare, poluantii si lipsa de somn pot provoca, de asemenea, cearcane sub ochi.

Inainte de a merge la culcare in fiecare noapte, aplicati putin ulei de migdale sau unt de shea pe cearcane si masati-l usor in piele. De asemenea, puteti inmuia tampoane de bumbac in apa de trandafiri si le puteti pune pe pleoapele inchise timp de aproximativ 15 minute, de doua ori pe zi.